Aspiranten winnen Diamonds Cup

De aspiranten van Blue Hawks hebben zaterdag de eerste editie van de Diamonds Cup gewonnen. In Drachten bleef het Zwolse team in vier wedstrijden ongeslagen. In de finale werd Uitsmijters’55 uit Almelo met 0-3 verslagen. Met de toernooiwinst verdiende het aspirantenteam een geldbedrag van € 500.
Bij aanmelden bij de organisatie kregen de coaches van Bue Haws zaterdag even de schrik van het wedstrijdreglement. In het reglement stond namelijk dat er per pitcher over de hele dag maar zestig ballen mocht worden gegooid. Ook was bepaald dat er na vijftig minuten geen nieuwe inning mocht worden gestart en dat de wedstrijd na één uur moest worden beëindigd.

Na een kwartiertje laten inwerken, kwam Franklin met het plan om de pitchers in de eerste ronde maximaal dertig ballen te laten gooien en daarna te bekijken waar het team zou staan. Eenmaal aan het toernooi begonnen, losten alle uitdagingen vanzelf op.

Eerste overwinning

Als eerste werden de aspiranten van Drachten Diamonds verslagen met 9-2. Omdat het voor Blue Hawks een thuiswedstrijd was, moesten de aspiranten beginnen in het veld. Ondanks twee snelle runs tegen hoefde pitcher Bas maar 28 ballen te gooien totdat de derde nul viel. Door lang aan slag te blijven, was het uur snel voorbij. Met enkele goede honkslagen en veel vier wijd kwamen de aspiranten dan ook makkelijk aan de eerste overwinning van het toernooi. Punten werden gemaakt door onder meer Jeroen en Jorik.

Voor de tweede wedstrijd kwam onze tegenstander uit één van de honkbalhoofdsteden van Nederland, namelijk Haarlem. Het team Olympia Haarlem uitkomend in de 3e klasse F was echter ook een maatje te klein voor het aspirantenteam uit Zwolle. Het leverde een 9-0 zege op in een wedstrijd waarin de tegenstander geen antwoord had op het zeer goede pitchen van Stijn. Hij hoefde dit duel slechts zeventien ballen te gooien. De twee overwinningen leverden de eerste plaast op in de poule.

Halve finales

Na de pauze, waarin de broodjes hamburger erg lekker smaakten, was Amsterdam Pirates, uitkomend in de 3e klasse G, de tegenstander in de halve finales. Dat ook deze tegenstander een maatje te klein was voor Blue Hawks, bleek al snel.
Met zeer mooie honkslagen van Bas, Krijn, Cas en Jasper en vrije lopen voor onder meer Stijn, Rik, Jeroen, Jorik en Bas konden de aspiranten al in de eerste slagbeurt uitlopen naar een voorsprong van 6-0. De punten werden gemaakt door Bas, Stijn, Krijn, Cas, Rik en Jeroen.

Bij Blue Hawks begon ditmaal Renick als startend pitcher. Hij had maar elf ballen nodig om tot drie nullen te komen. Twee tegenstanders van Amsterdam Pirates sloegen de bal naar eerste honkman Bas. De derde slagman sloeg de bal recht op Renick af. Het leverde drie keer een eenvoudige uit op. Doordat de aspiranten weer lang aan slag bleven, was dit uur ook zo voorbij en konden de aspiranten zich opmaken op de finale.

Spannende wedstrijd

De finale moest worden gespeeld tegen Uitsmijters’55 uit Almelo. Het zou een zeer spannende wedstrijd worden, waarbij op het scherpst van de snede gestreden werd door beide teams. Uitsmijters’55 had de luxe dat het team zijn beste pitcher had bewaard voor de finale. Door twee keer vier wijd en drie keer drie slag was het duidelijk dat ook de honkballers uit Almelo vol voor de winst gingen. Startend pitcher voor Blue Hawks in de finale was Bas. Hij kwam tot één keer drie slag en werd geholpen door mooie vangballen van Cas en Jasper.

In de eerste helft van de tweede inning kwamen Renick (mooie tweehonkslag) en Rik op de honken te komen. Echter de thuisplaat werd ook in deze inning niet gehaald door Blue Hawks. In de gelijkmakende tweede slagbeurt was het de beurt aan de nummers vijf, zes en zeven van de slaglijst van de Uitsmijters’55 om de zeer sterk gooiende Bas onder druk te zetten. Dat leek bijna te lukken. Bas begon de slagbeurt nog wel met twee strikeouts. Maar na een vrije loop sloeg de nummer acht van de Uitsmijters’55 de bal diep in het rechtsveld. Door een zeer sterke relay van Cas en Krijn en een mooie tikactie van Rik werd voorkomen dat de van het eerste honk vertrokken speler de score kon openen.

Groot feest

Doordat de eerste pitcher van de Uitsmijters’55 het maximale aantal ballen had gegooid, moest hij worden vervangen door een pitcher die al veel ballen had gegooid eerder op de dag. Hij wist maar moeilijk de slagzone te vinden en gaf meteen vier wijd weg aan Stijn en Krijn. Door agressief honklopen konden zij het tweede en het derde honk bereiken. Doordat de pitcher hierna een fout maakte om niet Stijn uit te gooien op thuis, maar te kiezen voor Cas op het eerste honk, kon Blue Hawks de 0-1 scoren. Krijn schoof ondertussen op naar het derde honk. Nadat Jasper met vier wijd op het honk was gekomen, sloeg Renick met een mooie honkslag Krijn ook over de thuisplaat: 2-0. De pitcher wilde nog eenmaal alles geven om de schade verder te beperken, maar gooide daardoor één van zijn pitches langs de catcher, waardoor Jasper het derde punt kon scoren. Met zijn laatste kracht wist de pitcher hierna te voorkomen dat de aspiranten van Blue Hawks verder uitliepen.

Omdat ook Bas zijn maximale aantal ballen had gegooid, moest hij eveneens worden gewisseld. Dat bracht Stijn andermaal op de pitchersplaat. Stijn deed dit zeer goed door direct drie tegenstanders op rij met drie slag uit te schakelen. Zo kwam er een einde aan de finale die terecht werd gewonnen door de aspiranten van Blue Hawks. Er was dan ook een groot feest bij de uitreiking van het gewonnen geldbedrag van € 500.

Hecht team

Deze dag heeft een  zeer hecht team gemaakt van spelers en coaches (Franklin en assistent Henri). Dit toernooi maakte ook duidelijk dat de goede pitchertrainingen van Nelson vruchten af begint te werpen. Zo hoefde Bas maar 58 ballen te pitchen in drie innings, Stijn maar 32 ballen in 2 innings en Renick elf ballen in één inning, waardoor Jasper zelfs helemaal niet als pitcher in hoefde te worden gezet.

Dank gaat ook uit naar Ruly (vader Renick), Wim (vader Krijn), Piet (vader Bas) en Martin (vader Rik). Zonder hun hulp was het niet mogelijk geweest deze succesvolle dag tot een goed einde te brengen.

1 Reactie

  1. Hallo Aspiranten,

    Namens alle junioren gefeliciteerd met het winnen van het tournooi!

    Geweldige prestatie.

    Gr. Jan Barneveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *