Afscheidswoorden van het bestuur

Na zes jaar gebben wij als bestuur voltallig afscheid genomen van Blue Hawks. Dat hebben we gedaan met een trots gevoel. De afgelopen jaren hebben wij ontzettend veel bereikt. Mede dankzij jullie. Voor ons was het een geweldige ervaring om op deze manier onderdeel uit te maken van de prachtige club die Blue Hawks is.

Als bestuurslid waren wij natuurlijk al wel langer dan deze zes jaar betrokken bij Blue Hawks. Sinds het begin van het seizoen 2010 moest Blue Hawks het doen zonder voorzitter. En ondertussen wisselde het ene bestuurslid het andere af. De vele wisselingen zorgden voor enorme onrust. De inkomsten daalden, de schulden liepen op en de leden liepen weg.

Tijd voor vernieuwing! In samenwerking met SportService Zwolle gingen we eind 2011 aan de slag. Het was het begin van een prachtige periode. We traden met z’n drieën aan als nieuw bestuur. En in korte tijd werden veel stappen gezet. Met name de zekerheid van het bestuur zorgde voor rust binnen de vereniging. Voor het eerst sinds 2006 bleef het voltallige bestuur de gehele bestuurstermijn aan. En we plakten daar zelfs nog een tweede termijn aan vast.

Financiële zekerheid

Met het opstellen van een missie en een visie, een organisatiestructuur, de invoering van verschillende commissies en beleidsplannen voor de periodes 2012-2014, 2015-2017 en 2018-2020 hebben we een stevige basis voor de club neergezet. Door een compacter bestuur zijn de lijnen korter gemaakt en zijn veel verantwoordelijkheden ondergebracht bij commissies om hiermee de voortgang van de club te kunnen waarborgen.

Met succes, want in zes jaar tijd is Blue Hawks gegroeid van een club met 55 leden naar een club met 143 leden. Schulden van een aantal jaren oud werden betaald en in korte tijd werd de vereniging financieel weer gezond. In de laatste jaren heeft Blue Hawks zelfs gezorgd voor een enorme financiële zekerheid.

Klussen met de burgemeester

We zochten ook nadrukkelijk naar de verbinding. Bijvoorbeeld met de politiek. Zo hebben we een groep raadsleden te gast gehad voor een clinic, kwam de sportwethouder een balletje meeslaan met onze jeugdhonkballers en nam hij later bij ons zelfs een promotievideo op. De burgemeester kwam met een aantal wethouders langs om mee te helpen klussen. Daarnaast zaten we meerdere malen om tafel met een groot aantal partijen, waaronder SportService Zwolle, Travers Welzijn, de politie, Stichting Harmonica en de gemeente.

Nieuwe initiatieven omarmden we maar graag. Zoals de aansluiting bij de nationale Welcome Friends Dag. Onze inzet bleef niet onopgemerkt. Tot tweemaal toe werd Blue Hawks door de honk- en softbalbond KNBSB gebruikt als ‘good practice’. Ook mochten we onder meer onze club als good practice presenteren tijdens het congres van de KNBSB. Absolute hoogtepunt was natuurlijk de nominatie voor de Stimuleringsprijs van het Jaar 2013 tijdens het Sportgala Zwolle.

NIeuwe teams

Groei was één van onze belangrijkste thema’s. We waren twee jaar de gastheer van de Zwolse Avond4Daagse en zagen deze dagen duizenden kinderen op ons sportpark langskomen. Veel aandacht is er jaarlijks geweest voor het geven van clinics aan basisscholen en het voortgezet onderwijs. Onder meer door het opzetten van een Bewegende Leerlijn in 2012, naschoolse honkbaltrainingen in 2014 en deelname aan het sportklastraject van de Thorbecke en Van der Capelle in 2016 en 2017. Zodoende zagen we de afgelopen zes jaar veel nieuwe teams ontstaan. Zoals een BeeBall-team in 2012, een juniorenteam in 2013, een dames softbalteam in 2013, een tweede heren honkbalteam in 2015 en een recreantenteam in 2016. De afgelopen zes jaar behaalden onze teams samen maar liefst tien kampioenschappen.

We maakten ook bijzondere dingen mee. Een groot aantal internationals bezochten de afgelopen jaren Blue Hawks voor onder meer het geven van clinics. Zoals Diegomar Markwell (2013 en 2015) en Raily Legito (2013), Dinet Oosting (2014), Kevin Kelly (2015 en 2016), Urving Kemp (2016), Daniel Fernandes (2017) en zelfs het gehele Nederlands heren softbalteam (2016). Met dank aan de activiteitencommissie kwamen de meest originele jeugdactiviteiten langs en zelfs het beeld van Thorbecke op het station van Zwolle kreeg als publiciteitsstunt een week lang het shirt van Blue Hawks aan.

Eerste club met LED-verlichting

Om te kunnen sporten, moeten de faciliteiten ook goed zijn. Na een lang traject werden we de eerste Europese club met een softbalveld dat is voorzien van LED-verlichting. Het leverde ons zelfs een televisie-interview op RTV Oost op. Na aanbeveling van de terreincommissie werden onze velden verbeterd. De binnenkant van de kantine en de dug-outs van het tweede jeugdveld werden door een sponsorovereenkomst volledig geschilderd. En met groot onderhoud aan het clubgebouw is onze accommodatie ook de komende 15 jaar weer bij de tijd.

We haalden ook bijzondere initiatieven naar Zwolle. Zoals de EK Honkbalbus, waarmee we Zwollenaren midden in het centrum van Zwolle op het Grote Kerkplein, een unieke honkbalervaring aanboden. In 2016 hadden we de Elite Pitching Classes van de gerenommeerde pitching-coach Eric de Vries en met het All Star Camp hebben we al drie jaar op rij een uniek nationaal honkbalkamp op ons sportpark.

Klaar voor de toekomst

We hebben daarmee Blue Hawks klaargestoomd voor de toekomst. Die moet voor een belangrijk deel draaien om de Stichting OmniSport Zwolle, een samenwerkingsverband waar we met de andere clubs op Sportpark Peterskamp en het aangrenzende Hoge Laar de laatste jaren hard aan hebben gewerkt. Samen willen we nieuwe doelgroepen bereiken, voor financiële voordelen zorgen en gezamenlijke projecten oppakken. Het leverde ons nu al de komst op van een Entree opleiding, een praktijkgericht traject waarbij jongeren zorgen voor het groenonderhoud rondom de velden van Blue Hawks. Ook herbouwden zij de tribune bij het honkbalveld en knapten zij alle bankjes rondom het veld op.

Door de invoering van de verplichte aanvraag in van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor alle trainers en coaches en de ondertekening van het Zwolse Fair Play Convenant, waarmee wij officieel een Fair Play-vereniging zijn geworden, werd ook onze cultuur verbeterd. Sportaanbod in een veilig en plezierige omgeving aanbieden. Dat hebben we de afgelopen zes jaar proberen na te streven. Met uitstekende randvoorwaarden. We hebben Blue Hawks op de kaart gezet en daar kijken we met plezier en een gevoel van trots op terug.

Nogmaals bedankt voor alle hulp die we in de afgelopen zes jaar hebben mogen krijgen om dit alles te bereiken. We wensen jullie, en de nieuwe bestuursleden Jasper en Misja in het bijzonder, heel veel succes en wijsheid in de komende jaren!

Jan Egbertsen
Erika Dunning
Rogier van Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *